Gebruik

 

Eltraco kan op twee manieren worden gebruikt:

  • met het treinbesturing systeem “Rocrail”

  • stand alone

In beide gevallen is Mosquitto, het postkantoor, nodig. Mosquitto is een software pakketje dat ergens in het gemeenschappelijke WiFi netwerk moet zijn opgenomen. Hierbij is het niet belangrijk op welk platform het draait. Het draait in de achtergrond als “service” of “daemon”. 

Wanneer Rocrail gebruikt wordt voor de besturing van de treinbaan, kan met Eltraco de treinbaan tegen geringe kosten geheel worden geautomatiseerd. Een aparte extra “digitale trein besturing centrale” (Command Station) is niet nodig. Die functie verricht Rocrail. Het programmeren van de “locdecoder” gaat ook met Rocrail. Als “booster” wordt een “DCC++” zelf bouw versie gebruikt. Er is maar een beperkt aantal verschillende soorten Eltraco decoders nodig. Een component (wissel, sensor, etc.) wordt met korte draadjes aangesloten op de decoder.

Ook voor een analoge treinbaan die niet met de computer wordt bestuurd kan Eltraco worden gebruikt. Dit gaat als volgt:

Op de sensor decoder kunnen ook schakelaars worden aangesloten. 

Het overhalen van een schakelaar genereert een melding. Deze melding wordt gebruikt om met een wissel decoder een wissel te bedienen.

Deze melding kan niet alleen door de wissel decoder gebruikt worden maar naar behoefte ook door andere decoders en tegelijkertijd.

Hierdoor kan het signaal dat gebruikt wordt om een wissel om te zetten tegelijkertijd door een schakel decoder gebruikt worden om een LED te laten branden. Zo kan getoond worden in welke positie een wissel actueel staat.

Op een moderne manier kan zo met behulp van WiFi een traditioneel schakelpaneel gemaakt worden om wissels te bedienen en de actuele stand van alle wissels te tonen met LED's. Hierbij zijn er geen kabel verbindingen nodig tussen schakelaars, wissels en “lampjes”. 

Ook wanneer er een systeempje nodig is voor alleen de bezet melding op een treinbaan kan Eltraco betrekkelijk eenvoudig worden aangebracht, zelfs in een al bestaande baan. Vanaf elke decoder een kabel aan brengen naar de besturende computer hoeft niet. Er zijn alleen korte aansluit draadjes tussen sensor en decoder nodig. 

Sensoren aanbrengen in een bestaande baan gaat het gemakkelijkst met de stroom sensor. Hiervoor hoeven voor de sensor geen gaatjes door het tafelblad onder de rails te worden aangebracht. Er is een geïsoleerd stukje spoorstaaf nodig (twee zaagsneetjes aanbrengen). Aan dit stukje spoorstaaf wordt aan de buitenzijde van het spoor een draadje gesoldeerd, door een gaatje naast de spoorstaaf in het tafelblad naar beneden gevoerd en op de stroom sensor aangesloten. Meer ingrepen in de baan zijn er niet nodig.

Natuurlijk kan Eltraco ook gebruikt worden om de verlichting van gebouwen, wegen etc. te regelen. De schakel decoder kan LED's per stuk schakelen of in groepjes. Hierbij kunnen naar behoefte de LED's per uitgang worden gedimd, fading is mogelijk, knipperen kan ook, etc. Zo nodig kunnen voor grote aantallen LED's per schakeldecoder 64 uitgangen worden geschakeld (denk hierbij bijvoorbeeld aan een flatgebouw waarvan alle kamers per stuk worden verlicht).

En ook hiervoor zijn alleen aansluit draadjes nodig tussen LED en decoder.