Testen

Rocrail

Om voldoende debug informatie te krijgen van Rocrail moet het juiste “trace level” worden gekozen. Tabel: Rocrail properties - tab trace, selecteer “Monitor” and “Information” 

Om te kunnen testen moet Mosquitto zijn geïnstalleerd.

Verder is het handig om tijdens het testen de decoder met de USB kabel te verbinden met je Laptop/PC. Open de seriële monitor in de Arduino IDE. Tijdens het op starten van de decoder wordt het hele opstart proces weergegeven in de seriële monitor. Bovendien worden alle berichten die een decoder verstuurd ook weer ontvangen door die decoder en weergegeven in de seriële monitor.

Wisseldecoder

Wijs een IP-adres toe aan de decoder, bijv. “21”. Voer de gegevens van de decoder in in Rocrail. “21” is de “Bus” en 1 of 2 is het “Address”. Voer ook de sensor(en) overeenkomstig in. Verbind twee reserve servo's met de wisseldecoder. Beweging van de wissel symbolen in Rocview moet beweging van de servo veroorzaken. De bezetmelding moet worden weergegeven. De betreffende berichten worden in Rocview getoond evenals in de seriële monitor. 

Het testen van de bezetmelder van de wisseldecoder is een beetje ingewikkelder. Ervan uit gaand dat de wissel geïsoleerd wordt getest, niet opgenomen in een treinbaan, is er een wisselspanning van rond 15V nodig. Verbind deze spanning met de twee polige connector gemerkt “DCC_RED” op de PCB van de decoder. Houd een weerstand van 10kOhm tegen de twee buitenste stiften van de drie polige connector (TO1-A, TO1-B, TO2-A, TO2-B). “TO-1” heeft betrekking op de eerste en “TO-2” op de tweede wissel. “A” of “B” slaat op welke pool met welke railstaaf verbonden is in de rust positie van het wissel. Wanneer de weerstand verbonden is met de genoemde stiften, wordt de bezetmelding in Rocview getoond. Ook de betreffende berichten zijn zichtbaar.

Sensor decoder

Wijs een IP-adres toe aan de decoder, bijv. “31”. Voer de gegevens van de decoder in in Rocrail. Maak 8 sensoren aan in Rocrail. Verbind een hall sensor achtereenvolgens met de 8 sensor connectoren op de PCB van de decoder. Activeer met een magneetje de sensor. Nu moet de melding zichtbaar zijn in Rocview. Een willekeurige sensor kun je nabootsen door beide buitenste stiften van een sensor connector met elkaar te verbinden. 

De analoge poort van de Wemos module is beschikbaar op de PCB. De software van de decoder spreekt deze poort echter niet aan. Daarom is testen ervan niet zinvol.

Schakel decoder

Wijs een IP-adres toe aan de decoder, bijv. “41”. Voer de gegevens van de decoder in in Rocrail. Voer in Rocview ook 8 drukknoppen in, gerelateerd aan de Bus het Address van de 8 uitgangen van de schakel decoder. Verbind een LED met de decoder uitgang. (de “+” kant van de LED verbinden met de “+” stift van de twee polige connector) Activeren van een drukknop moet de overeenkomende LED doen branden.

Wanneer een decoder goed door de test komt, kan die worden geconfigureerd en ingebouwd. Daarna moeten voor een wissel de hoeken nog worden ingesteld.