Sensor decoder

 

sensor decoder materiaal

Onderdelen lijst

 

 

SensorComponent

Plaatsing onderdelen

 

Montage

De Wemos D1 mini module past in twee vrouwelijke "pin header strips". De USB aansluiting moet aan de buitenzijde van de print zitten. Onder de Wemos module worden nog andere componenten geplaatst. De "DC-DC" converter wordt gemonteerd onder de module over een paar weerstanden en een diode. Op de foto's is het duidelijk te zien.

DC-DC20181125 122405

 

Standaard is de uitgangsspanning van de spanning converter instelbaar. Om problemen te voorkomen, wordt de uitgangsspanning veranderd in een vaste spanning van 5V. Snijd een koperbrugje door met bijvoorbeeld een etsnaald in een mini boormachientje. Breng een druppeltje soldeertin tussen twee soldeer veldjes aan. Kijk op de foto's hoe dat precies moet. (foto)

De waarde van de weerstanden staat op de printplaat vermeld. Het is het gemakkelijkst om de componenten te monteren in volgorde van hoogte boven de printplaat, te beginnen bij de laagste, de weerstanden. Op de foto's is alles goed te zien. (foto's)

sensor decoder 1

 

sensor decoder 2

 

sensor decoder 3

 

sensor decoder 4

 

 

Aansluitingen

Aansluiting “VCC+” dient om de voedingsspanning voor de print aan te sluiten. De voedingsspanning moet minimaal 12V en mag maximaal 24V zijn. De “plus” van de voedingsspanning moet op de stift het verst van de Wemos module vandaan.

Aansluitingen D1 .. D8 dienen voor het aansluiten van acht separate sensoren. De aansluiting is “GND – 5V – Signaal”. Hierbij is “Signaal” de rechter stift, het dichtst bij de rand van de printplaat. De 5V is bedoeld voor een sensor die stroom nodig heeft, bijv. de hall sensor. Sluit bijv. een reed schakelaar aan op stift “GND” en stift “Signaal”. 

Aansluiting “ANA” is bedoeld voor een analoge sensor. De analoge pin van de Wemos module is hier toegankelijk. Wanneer de gebruiker een analoge sensor toepast, moet hij zelf de software om de sensor te gebruiken, maken.

Monteren

De printplaat moet op afstandsbusjes worden gemonteerd om te voorkomen dat onderdelen beschadigd raken of kortsluiting ontstaat. Het eenvoudigst is het om de print op een plaatje houtmateriaal te bevestigen dat een beetje groter is dan de printplaat. Daarna kan het geheel makkelijk onder de tafel worden gemonteerd met slechts twee schroefjes door het houten plaatje.