Schakeldecoder

 

switch

Onderdelen lijst

 

 

SchakelComponent

Plaatsing onderdelen

 

Montage

De Wemos D1 mini module past in twee vrouwelijke "pin header strips". De USB aansluiting moet aan de buitenzijde van de print zitten. Onder de Wemos module worden nog andere componenten geplaatst. De "DC-DC" converter wordt gemonteerd over een weerstand en een diode. Het ULN2803 IC wordt gemonteerd onder de Wemos module. Op de foto's is het duidelijk te zien.

Standaard is de uitgangsspanning van de spanning converter instelbaar. Om problemen te voorkomen, wordt de uitgangsspanning veranderd in een vaste spanning van 5V. Snijd een koperbrugje door met bijvoorbeeld een etsnaald in een mini boormachientje. Breng een druppeltje soldeertin tussen twee soldeer veldjes aan. Kijk op de foto's hoe dat precies moet. 

20181125 12221820181125 122405

De waarde van de weerstanden staat op de printplaat vermeld. Het is het gemakkelijkst om de componenten te monteren in volgorde van hoogte boven de printplaat, te beginnen bij de laagste, de weerstanden. Op de foto's is alles goed te zien. 

schakel decoder

schakel decoder

schakel decoder

schakel decoder

schakel decoder

schakel decoder

schakel decoder

 

Aansluitingen

Aansluiting “VCC+” dient om de voedingsspanning voor de print aan te sluiten. De voedingsspanning moet minimaal 12V en mag maximaal 24V zijn. De “plus” van de voedingsspanning moet op de stift het dichtst bij de Wemos module.

De aansluitingen “1+ .. 4+” en “5 .. 8” zijn de geschakelde uitgangen. De “GND” is de stift het dichtst bij de rand van de printplaat met de twee gaten. De “plus” is de andere stift.

Op de print zit een “jumper header” met drie stiften. Hierop moet een jumper worden geplaatst. Wanneer de jumper op stift 1 en 2 zit, leveren de uitgangen 5V. Het is mogelijk een andere spanning te laten schakelen. Wanneer er bijvoorbeeld 12V nodig is op de geschakelde uitgang, moet de 12V "plus" pool op stift 2 en de 12V "GND" pool op stift 3 van de “jumper header” worden aangesloten. Per uitgang kan maximaal 500 mA geschakeld worden met een totaal van de uitgangen van ongeveer 2A.

De hoeveelheid stroom die per uitgang geleverd wordt, is begrensd door het groepje van acht weerstanden. Door de waarde van zo'n weerstand te veranderen kan de hoeveelheid stroom die de bijbehorende uitgang levert worden gewijzigd. In verticale positie met de Wemos module boven aan, correspondeert de weerstand links boven met uitgang 1 en de weerstand rechts beneden met uitgang 8.

Monteren

De printplaat moet op afstandsbusjes worden gemonteerd om te voorkomen dat onderdelen beschadigd raken of kortsluiting ontstaat. Het eenvoudigst is het om de print op een plaatje houtmateriaal te bevestigen dat een beetje groter is dan de printplaat. Daarna kan het geheel makkelijk onder de tafel worden gemonteerd met slechts twee schroefjes door het houten plaatje.