Inleiding projecten

 

Net als in de grote wereld wordt het spoorweg systeem in Lutjeland projectmatig gemaakt. Het is te uitgebreid om in één keer te kunnen aanleggen. 

Het eerste project dat aan de beurt is, is Houten digitaal 2018. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Eltraco omdat hier de volledig nieuwe software voor het eerst in gebruik wordt getoond.

Vervolgens wordt in Lutjeland een mini “Kijfhoek” aangelegd. Het project “automatisch rangeren” is het meest ingewikkelde wat in Lutjeland gaat gebeuren. Als dat allemaal goed gaat, is al het volgende alleen maar gemakkelijker!

Dan is een retrofit van de testbaan voor Lutjeland aan de beurt. Dit betekent dat alle decoders van de testbaan nieuwe software krijgen. Dan worden uitvoerige testen gedaan om na te gaan of echt alles werkt zoals het oorspronkelijk gedacht en gemaakt is. Hierbij gaan we kijken of het inderdaad mogelijk is om het maximale aantal van drie treinen tegelijkertijd te laten rijden. En dat natuurlijk voor langere tijd!

Als dat allemaal gelukt is, wordt de grote stap gewaagd. Het schaduwstation annex rangeer terrein wordt voorzien van Eltraco. Een deel van de rails was al gelegd en van elektronische stuur middelen voorzien. Die electronica is al verwijderd en alle resterende rails zijn gelegd. Het volgende zal zijn het maken van Eltraco componenten in toch wat grotere aantallen. Het gaat uiteindelijk om ruim veertig blokken en ruim veertig wissels. Die moeten allemaal van Eltraco worden voorzien. 

Daarna is het langzamerhand tijd voor echt uitgebreide testen. Hiervoor moet een draaiboek gemaakt worden om te voorkomen dat dingen niet worden getest. Wanneer die testen goed zijn afgesloten, kunnen de laatst aangelegde rails van ballast worden voorzien.

Ondertussen moet worden nagedacht over het niveau boven het schaduw deel van de baan. Het enige dat vast staat is het thema, Nederlands. Verder is alles nog open. Een paar dingen die de aandacht vragen zijn de klimspiraal, dag- nacht simulatie en het rijden volgens een spoorboekje.

Hiervoor zullen dus nog projecten moeten worden opgestart.

En met projecten zal het in Lutjeland wel net zo gaan als in de grote wereld:

het duurt langer en kost meer.