Enkele wisseldecoder

 

enkele wissel materiaal

Onderdelen lijst

 

 

enkelComponent

Plaatsing onderdelen

 

Montage

De Wemos D1 mini module past in twee vrouwelijke "pin header strips". De USB aansluiting moet aan de buitenzijde van de print zitten. Onder de Wemos module worden nog andere componenten geplaatst. De "DC-DC" converter wordt gemonteerd onder de module over een paar weerstanden. Op de foto's is het duidelijk te zien.

20181125 12221820181125 122405

Standaard is de uitgangsspanning van de spanning converter instelbaar. Om problemen te voorkomen, wordt de uitgangsspanning veranderd in een vaste spanning van 5V. Snijd een koperbrugje door met bijvoorbeeld een etsnaald in een mini boormachientje. Breng een druppeltje soldeertin tussen twee soldeer veldjes aan. Kijk op de foto's hoe dat precies moet. 

enkele wissel

 20181125 155419

20181125 162732

20181125 162839

enkel 2

 

 

Aansluitingen

De aansluiting “srv” is voor de servo. Het plugje van de servo moet op de connector worden geschoven. De signaalpin (geel) moet rechts komen te zitten, het dichtst bij de rand van de printplaat.

De aansluitingen TOA en TOB zijn voor het wissel. Elke connector heeft drie stiften. De middelste stift levert de rijspanning voor het geïsoleerde hartstuk van het wissel. De beide buitenste stiften leveren de rijstroom voor de vaste rails van het wissel. A en B zijn bedoeld om hetzij een links afbuigend hetzij een rechts afbuigend wissel aan te sluiten. Wanneer het wissel op de baan gemonteerd is, moet de juiste manier van aansluiten worden gekozen.

Aansluiting “DC_RD” dient om de rijspanning aan de PCB toe te voeren. De “rode” pool aansluiten op de stift het dichtst bij de rand van de print. 

Aansluiting “VCC+” dient om de voedingsspanning voor de print aan te sluiten. De voedingsspanning moet minimaal 12V en mag maximaal 24V zijn. De “plus” van de voedingsspanning moet op de stift het dichtst bij de Wemos module.

Aansluitingen “SR1, SR2, SR3, SR4” dienen voor het aansluiten van vier separate sensoren. De aansluiting is “GND – 5V – Signaal”. Hierbij is “GND” de linker stift, het dichtst bij het “levelshifter” halfproduct blauwe printje. De 5V is bedoeld voor een sensor die stroom nodig heeft, bijv. de hall sensor. Sluit bijv. een reed schakelaar aan op stift GND en stift Signaal. 

Monteren

De printplaat moet op afstandsbusjes worden gemonteerd om te voorkomen dat onderdelen beschadigd raken of kortsluiting ontstaat. Het eenvoudigst is het om de print op een plaatje houtmateriaal te bevestigen dat een beetje groter is dan de printplaat. Daarna kan het geheel makkelijk onder de tafel worden gemonteerd met slechts twee schroefjes door het houten plaatje.