Inleiding decoders

 

Wissel decoder

De wisseldecoder stuurt een wissel aan. Het bewegen van het wissel gebeurt met een servo motor. De rijspanning wordt aan het wissel toegevoerd via twee driepolige connectoren. Afhankelijk of het een links afbuigend of een rechts afbuigend wissel is, moet een van beide connectoren worden gebruikt. Proberen welke de juiste is, is het meest eenvoudig.

De aansluiting voorziet in het toevoeren van beide polen van de rijspanning. Hierdoor kan een volledig van de overige rails geïsoleerd wissel van rijspanning worden voorzien. Wanneer een wissel aan de “teen” zijde (de zijde met één rail uiteinde) galvanisch aan een railsegment is gekoppeld, kan het wissel dienen als één van de rijspanning voedingspunten van dat segment. 

Op de PCB zijn een relais en een stroom sensor geïntegreerd. Het relais poolt in het midden van de servo beweging de rijspanning voor het wissel om. In de rustpositie van het relais, wanneer het relais niet is bekrachtigd, moet de doorgaande rail van rijspanning zijn voorzien. 

De stroom sensor geeft een bezetmelding wanneer een stroom gebruikend voertuig het wissel passeert. De software voor de wisseldecoder geeft een bezetmelding tijdens de beweging van de servo.

Eltraco voorziet in een decoder voor twee wissels, de dubbele wisseldecoder en in een decoder voor een enkele wissel, de enkele wisseldecoder. Het laatste heeft ook nog vier aansluitingen voor elk een sensor.

Sensor decoder

De sensor decoder leest de toestand van acht sensoren uit. Als “sensor” komt elk component in aanmerking dat een contact opent en sluit. Dit mag een hardware contact zijn maar ook een electronisch contact. (bijvoorbeeld een fysieke schakelaar of een transistor in geleiding).

Schakel decoder

De schakel decoder heeft acht uitgangen. Standaard wordt 5V op de uitgang aan of uit geschakeld. Per uitgang kan de gebruiker zelf de waarde bepalen van de weerstand die de stroom begrenst. Per uitgang kan maximaal 500 mA worden geleverd. In totaal kan ongeveer 2A per decoder geschakeld worden. Hiermee kunnen enkelvoudige LED's, groepjes LED's of een relais worden geschakeld.

Algemeen

De "EAGLE cad" bestanden voor de PCB's zitten in een ZIP file per component. Het zijn de "gerber" bestanden zoals die verlangd worden door fabrikanten van PCB's, als bijvoorbeeld "smart-prototyping.com" en  "seeedstudio.com". De printen bevatten soms meer dan een enkel ontwerp. De printplaatjes kunnen dan van elkaar gescheiden worden met bijv. een "proxon" tafel zaagmachine.

 

Link naar de bestanden: Eltraco bestanden